ROTTNE - 
65 ÅR AV INNOVATIONER OCH UTVECKLING


Rottne Industri - toppleverantör och tillverkare

Rottne Industri är i dag världens fjärde största tillverkare och leverantör av kraftfulla, hjulburna skogsmaskiner anpassade för kortvirkesmetoden. Det är vi stolta över. Från våra fabriker levereras varje år runt 200 toppmoderna och robusta skördare och skotare till fyra kontinenter.

Rottne Industri är ett helsvenskt företag med all produktion inom Sveriges gränser. Med ambition att växa står vi väl rustade inför framtiden tack vare engagerad personal och ett av världens bästa skogsmaskinprogram.
Vårt återförsäljarnät finns både i Sverige och utomlands.

Vi omsätter cirka 750 miljoner och har runt 250 anställda vid fabriker i Rottne, Lenhovda och Stensele. Två tredjedelar av vår produktion exporteras till Europa och Nordamerika. Huvudkontoret ligger i natursköna Rottne i Småland.

Bakom varje detalj på våra maskiner finns en tanke; hur kan vi göra en redan bra sak bättre?

Allt handlar om viljan att utveckla sig och att tänka utanför boxen. Våra skotare och skördare är inte bara maskiner, de är arbetsplatser. Då ska även den sista timmen i ett arbetspass kännas bekväm. Då ska det vara smidigt att serva den eller byta ut delar. Förarkomfort och servicevänlighet kommer alltid att vara viktiga ledord för oss.

 

 


Vår historia – från vajerkran till världskändis

Vår historia tar sin början i skogarna i Löpanäs utanför Rottne. Där stod en ung och klurig entreprenör och lastade stockar för hand. Börje Karlsson grundare av Rottne Industri Börje Karlsson, grundare av Börjes Mekaniska som sedermera blev Rottne Industri AB, hjälpte på den tiden sin pappa med att köra timmer i skogen.

Familjens trotjänare, hästen, hade fått permission från att dra ut de tunga stockarna från skogen och i stället använde man sig av en traktor. Lastningen fick dock fortfarande göras för hand och det var då som Börje började fundera. ”Varför ska traktorn stå här och puttra och inte hjälpa till när jag själv måste slita ont och rulla upp stockarna på vagnen?”. 

Arbetet med vad som skulle bli den första kranen tog sin fart. Konstruktionen var enkel, tillverkad av ett par plogdetaljer, en bit timmer, en vinsch som monterades på kraftuttaget, en bit vajer och en timmersax. Jämfört med dagens kraftfulla kranar låter det nästan osannolikt, men ”Börjekranen” fungerade perfekt och lade där och då grunden till något stort.

Stor efterfrågan
Ryktet om Börjes kran spred sig från de småländska skogarna och en hugad spekulant ville köpa den. Börje blev givetvis intresserad av att sälja sin första konstruktion, men vad skulle då underlätta den tunga lastningen ute i skogen? Med löftet att tillverka en ännu bättre kran till sin pappa, blev försäljningen av.

I takt med att allt fler hörde talas om den geniala uppfinningen växte skaran av intressenter. En kran som sparar tid och kraft i skogen? Kan det vara möjligt? Jodå, det kunde det och snart stod kranen högst på många skogsarbetares önskelista. Och hemma på gården gick smedjan varm för att tillverka fler och fler. Resten är, som man säger, småländsk industrihistoria. I dag är Rottne och Börje Karlsson två aktade namn i skogsbranschen och den blå färgen har blivit en synonym för kvalitet, innovation och ständig utveckling. Ledord som vi inte kommer att vika en ynka tum ifrån.
 

TEST